DIMITROLOGY GR
Smartphone

Τιμές SAR: 8 smartphone πέρα ​​από το όριο!

Τι είναι το SAR;

Πριν αναφερθούμε στα 8 smartphone πέρα από το όριο SAR, ας δούμε (ή θυμηθούμε) τι ακριβώς είναι το SAR. Τo SAR ή Specific Absorption Rate είναι ο “ειδικός ρυθμός απορρόφησης” ακτινοβολίας από τον ανθρώπινο ιστό και για να το πούμε σε απλά ελληνικά, είναι ο αριθμός που μας δείχνει πόσο κακό για την υγεία μας είναι ένα κινητό τηλέφωνο. Μετριέται σε W/kg (ισχύς ανά κιλό) και τα όρια που έχουν θεσπιστεί παγκοσμίως είναι τα εξής:

2.0 W/kg στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση κινητών τηλεφώνων.
1.6 W/kg στις ΗΠΑ για χρήση κινητών τηλεφώνων.
0.8 W/kg για τη γενική ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα.

Η τιμή που μας ενδιαφέρει είναι η πρώτη προφανώς και το μέγιστο όριο που έχει οριστεί και αποτελεί το όριο μετά από το οποίο έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις στον οργανισμό μας είναι τα 4.0 W/kg. Η λογική λοιπόν λέει ότι αν μία συσκευή εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία από τα 0.8 W/kg, μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όλη μέρα χωρίς κίνδυνο, ενώ όσες εκπέμπουν περισσότερη από αυτό το όριο, πρέπει να τις χρησιμοποιούμε για μικρές χρονικές περιόδους μέσα στη μέρα.

Τιμές SAR: Ποία είναι τα 8 smartphone πέρα ​​από το όριο

Ο οργανισμός ANFR (Agence Nationale des Fréquences) εξέτασε 51 μοντέλα. Ενώ για 43 δοκιμές έχουν επιστραφεί αποτελέσματα σύμφωνα με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με το θέμα, η οποία καθορίζει το ανώτατο όριο σε 2 W/kg, τα άλλα 8 δεν συμμορφώνονται. Από τα 8 ενδιαφερόμενα μέρη, σε 6 περιπτώσεις το πρόβλημα επιλύθηκε από τον κατασκευαστή με την έκδοση ενημερωμένης έκδοσης λογισμικού, ενώ 2 άλλα είχαν προηγουμένως απομακρυνθεί από την αγορά. Για τους τελευταίους, οι μονάδες που έχουν ήδη πωληθεί έχουν ανακληθεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για την υγεία των χρηστών.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα 8 τηλέφωνα: πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή SAR είναι αυτή που μετράται στο ισχίο, παρά την καθημερινή χρήση ενός smartphone είναι συνήθως πιο κοντά στο κεφάλι.

Orange HAPI: 2,1 W/kg (αποσύρθηκε από την αγορά).
Neffos X1 TP902: 2,52 W/kg (αποσύρθηκε από την αγορά).
Huawei Honor 8: 2,11 W/kg (1,45 W/kg μετά την ενημέρωση).
Echo Star Plus: 2,05 W/kg (1,41 W/kg μετά την ενημέρωση).
Alcatel PIXI 4-6 “: 2,04 W/kg (1,58 W / Kg μετά την ενημέρωση).
Wiko Tommy2 (Bouygues Telecom): 2,46 W/kg (1,66 W/kg μετά την ενημέρωση).
Hisense F23: 2,13 W/kg (1,46 W/kg μετά την ενημέρωση).
Wiko View: 2,44 W/kg (1,34 W/kg μετά την ενημέρωση).

Λαμβάνοντας υπόψη τα 43 μοντέλα που πέρασαν χωρίς προβλήματα τα τεστ ANFR, η μέση τιμή που μετρήθηκε είναι 1,16 W/kg. Σε ορισμένες περιπτώσεις σταματά στα 0,6 W/kg. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον πλήρη κατάλογο στον επίσημο δικτυακό τόπο της γαλλικής υπηρεσίας.

Όσο για την γηραιά ήπειρο, το όριο που καθορίζεται από την CENELEC (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης) είναι 2 W/kg. Στις ΗΠΑ, η FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) έχει θέσει αυστηρότερες παραμέτρους. Η ακτινοβολία συσκευών κατά την FCC δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 1,6 W/kg.

Ο Χρυσός κανόνας: Κοινή λογική

Φυσικά, τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε αβίαστα. Η σωστή χρήση των smartphone συσκευών, δίχως υπερβολές, πρέπει να είναι κανόνας για όλους μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *