DIMITROLOGY GR
Tips

Bits και Bytes Διαφορές και Ταχύτητα Internet

Διαφορές Bits και Bytes

Ώστε θέλετε να μάθετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των bits και bytes; Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και θα μπορείτε να καταλάβετε τι ταχύτητα έχετε και πόσο γρήγορη είναι πραγματικά.

Οι ταχύτητες των συνδέσεων και τα μεγέθη των δεδομένων μετριούνται με διαφορετικό τρόπο, αλλά οι άνθρωποι τείνουν να τις αναφέρουν ως “giga” ή “mega”. Το πρόβλημα είναι ότι η λέξη “giga” αναφέρεται σε δύο πολύ διαφορετικές τιμές: gigabits και gigabytes. Αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα;

Η απάντηση είναι όχι! Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός bit έναντι ενός byte. Ένα byte είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από ένα bit (1 byte = 8 bits). Αυτό σημαίνει ότι ένα gigabyte είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από ένα gigabit και ένα megabyte είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από ένα megabit. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για κάθε μια από αυτές, επισκεφτείτε το άρθρο Bytes ή Bits (διαδυκό ψηφίο) στη Wikipedia.

bits και bytes

Bits, Bytes και ταχύτητα στο ιντέρνετ

Τώρα ας μιλήσουμε για το πώς αυτό σχετίζεται με την ταχύτητα του ιντέρνετ σας. Τα μεγέθη δεδομένων συνήθως μετριούνται σε ‘bytes’, ενώ οι ταχύτητες του Διαδικτύου μετρώνται σε ‘bits’. Με βάση το μέγεθος του αρχείου και την ταχύτητα της σύνδεσής σας, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο χρόνο θα σας πάρει για να κατεβάσετε κάτι.

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκετε ένα αρχείο online, μεγέθους 20 megabytes (MB) και θέλετε να το κατεβάσετε χρησιμοποιώντας την internet σύνδεση σας που είναι 20 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Δεν θα χρειαστεί ένα δευτερόλεπτο; Όχι βέβαια! Θα χρειαστούν οκτώ δευτερόλεπτα (οκτώ φορές επί ένα δευτερόλεπτο). Αυτό συμβαίνει επειδή ένα megabyte είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από ένα megabit. Έτσι, θεωρητικά, με τέλεια ταχύτητα στο παράδειγμα μας, θα χρειαστούν οκτώ δευτερόλεπτα για να κατεβάσετε το αρχείο.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω ένα bit από ένα byte;

Αυτό είναι εύκολο ακόμη και όταν το συναντάμε γραμμένο. Ένα byte γράφεται με ένα “Β” κεφαλαίο και ένα bit είναι με μικρό “b”. Αν βρούμε το GB, όλα τα κεφαλαία, τότε είναι ένα gigabyte. Αν το βρούμε ως Gb, τότε είναι ένα gigabit. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι το σύμβολο για το kilobit, το οποίο είναι «kb», όλα πεζά και το KB όλα τα κεφαλαία για kilobyte.

Ένας εύκολος τρόπος για να θυμηθεί κανείς ποια αξία είναι μεγαλύτερη είναι ο κανόνας ότι ένα κεφαλαίο «Β» είναι μεγαλύτερο από ένα με μικρό ‘b’, οπότε ένα byte είναι μεγαλύτερο από ένα bit.

Πολλαπλάσια των bit και byte

Ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη αρχείων, για τους περισσότερους από εμάς φτάνει να γνωρίζουμε μόνο λίγα προθέματα. Εδώ είναι τα πιο κοινά στο SI (μετρικό σύστημα) που είναι το πιο χρησιμοποιημένο στην επιστήμη των υπολογιστών.

KB, MB, GB, TB, PB – Ένα kilobyte (KB) είναι 1.024 byte. Ένα megabyte (MB) είναι 1.024 kilobytes. Ένα gigabyte (GB) είναι 1.024 megabyte. Ένα terabyte (TB) είναι 1.024 gigabyte. Ένα petabyte (PT) είναι 1.024 petabytes.

kb, Mb, Gb, Tb, Pb – Ένα kilobit (kb) είναι 1.024 bit. Ένα megabit (Mb) είναι 1.024 kilobits. Ένα gigabit (Gb) είναι 1.024 megabits. Ένα terabit (Tb) είναι 1.024 gigabits. Ένα petabit (Pb) είναι 1.014 petabits.

Συμπερασματικά: Υπάρχουν οκτώ bit σε ένα byte, έτσι ώστε εάν θέλετε να τα μετατρέψετε από το ένα στο άλλο, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε ή να διαιρέσετε με οκτώ. Επίσης, για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε λήψη 100 MB σε σύνδεση 100 Mbps, θα χρειαστούν οκτώ δευτερόλεπτα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την επιστήμη των υπολογιστών; Δεν είναι ποτέ αργά, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε την ιστοσελίδα μας, πάντα θα βρείτε ενδιαφέροντα tips!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *